altAls band bestaat Paganland al van 1997. Maar ze zijn kort daarna gesplitst tot in 2007 Andriy Shalay een nieuwe line-up bij elkaar bracht. Na 2 demo's hebben ze nu hun full release klaar met de naam Winds of Freedom.

Hun sound kan je als volgt omschrijven. Snelle pagan metal met cleane vocals in hun eigen taal. Een soort Oekraïense Heidenvolk als het ware. Een band met 2 snelheden: heel snelle muziek, maar de zang is op verhalende wijze. En die combinatie kom je niet zo vaak tegen.

De intro niet meegenomen begint Winds of Freedom met het uitstekende Shadows of the Past. Dit zet ook meteen een beetje de toon voor de rest van de cd. Mooie folk invloeden gemixed met af en toe een grunt, en veel cleane vocals. Soms zelfs dubbele vocals wat de song een nog dieper episch karakter geeft.

Veruit mijn favoriete nummers van Winds of Freedom zijn Chornohora en Nightforest. Deze blijven ook het beste hangen. Het heeft iets anthem achtig en zijn uitstekende meezingers. De minste is Fogs and Twilights, het klinkt vaak chaotisch en is niet zo pakkend als de andere songs. Alles in beschouwing genomen is Winds of Freedom een vrij klein album maar met enkele heel mooie songs. Echte fans van het paganfolk genre gaan hier zeker van genieten. Maar dit is niet voor de grote metalmassa.

Tracklist:
1.    Wheel of Eternity (intro)
2.    Shadows of the Past
3.    Power of Spirit
4.    Chornohora
5.    Podolyanka
6.    Night Forest
7.    Fogs and Twilights
8.    Wind of Freedom

Label: Svarga Music

Band: http://www.facebook.com/Paganland.UA

Score: 7/10

Back to Top